4 os.
35 min
Łatwe
3.30 zł / os.
Kurczak w maślance
Składniki przepisu
8 pałek z kurczaka
1 szklanka maślanki Mleczna Polana
2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
2 łyżki miodu akacjowego Zaczarowany Ogród
4 łyżki oleju rzepakowego Marysia
1 słoik wytwornej sałatki warzywnej Zaczarowany Ogród
sól, pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
Przygotowanie przepisu
W misce wymieszaj maślankę, 2 łyżki oleju, miód, zmiażdżone ząbki czosnku, pieprz i sól. Do tak przygotowanej marynaty włóż pałki z kurczaka i dokładnie wymieszaj. Odstaw kurczaka do lodówki na 30 minut, a najlepiej na całą noc, dzień przed pieczeniem.
Wyciągnij pałki z marynaty i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop mięso odrobiną oleju. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200oC i piecz przez 30 minut.
Gotowego kurczaka podawaj z sałatką warzywną.