4 os.
60 min
Średnie
7.30 zł / os.
Kwaśnica
Składniki przepisu
500 g żeberek wieprzowych
300 g boczku Rzeźnik Szymon Pure
400 g kapusty kiszonej Zaczarowany Ogród
1 opakowanie suszonych podgrzybków Zaczarowany Ogród
3 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
4 ziemniaki
4 gałązki koperku
1 łyżka kminku
1 łyżka majeranku Na Szlaku Smaku
2 liście laurowe Na Szlaku Smaku
4 ziarenka ziela angielskiego Na Szlaku Smaku
sól, do smaku
pieprz, do smaku
Przygotowanie przepisu

Boczek pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz ze skórki, opłucz i pokrój w kostkę.

Żeberka opłucz, przekrój na mniejsze części, przełóż do garnka i zalej 1 l wody. Garnek postaw na małym ogniu i doprowadź wodę do wrzenia. Zszumuj wywar, dodaj 1 łyżkę soli i gotuj pod przykryciem przez 20 minut.

Po tym czasie dodaj do wywaru boczek, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek i suszone podgrzybki. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.

Następnie dodaj do zupy odciśniętą i posiekaną kapustę kiszoną oraz majeranek. Gotuj jeszcze przez 20 minut, aż kapusta będzie miękka.

Gotową zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Kwaśnicę podawaj ze świeżo posiekanym koperkiem.