4 os.
60 min
Średnie
8.80 zł / os.
Lasagne z sosem bolońskim i beszamelem
Składniki przepisu
16 płatów makaronu lasagne
200 g sera żółtego gouda Mleczna Polana
3 łyżki oliwy z oliwek Philosophie
200 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego Zaczarowany Ogród
0,5 kg mięsa mielonego wołowego
150 g boczku wędzonego Rzeźnik Szymon
500 ml sosu bolońskiego
3 łyżki mąki tortowej Marysia
3 łyżki masła Mleczna Polana
600 ml mleka 3,2% Mleczna Polana
1 sztuka gałki muszkatołowej
sól do smaku
Przygotowanie przepisu

Na oliwie usmaż dokładnie mięso, dodaj pokrojony boczek i krótko smaż. Wlej sos boloński i gotuj wszystko ok. 40 minut.

W rondlu rozpuść masło i dodaj mąkę, gdy wszystko się połączy, dodaj mleko, cały czas mieszając rózgą/trzepaczką. Dodaj startą gałkę i zagotuj, cały czas mieszając.

Naczynie żaroodporne posmaruj sosem beszamelowym, połóż warstwę makaronu, polej sosem bolońskim i poukładaj ser. Kolejno polej beszamelem, połóż makaron, sos boloński, dodaj szpinak, ser i ponownie beszamel. Kontynuuj układanie warstw do zużycia wszystkich produktów. Przykryj folią aluminiową. Piecz w piekarniku w temperaturze 160°C przez około 30 minut, a następnie odkryj i zwiększ temperaturę do 190°C i piecz do uzyskania złoto-brązowego koloru.