2 os.
45 min
Łatwe
31.40 zł / os.
Lekcja słodkości
Składniki przepisu
1 szklanka płynnego oleju kokosowego
1/2 szklanki kakao
1-2 łyżki syropu klonowego
Szczypta cynamonu Na Szlaku Smaku
Kilka kropel ekstraktu z wanilii
Dowolne dodatki: nasiona, jadalne kwiaty, orzechy, suszone lub liofilizowane owoce
400 g suchego, pokruszonego ciasta (np. ciasto babkowe, drożdzowe itp.)
120 g serka mascarpone
80 g kremu np. orzechowo-kakaowego Choco Charlie
200 g czekolady, do obtoczenia np. Mlecznej lub białej Choco Charlie
Kolorowe posypki
Przygotowanie przepisu

Domowa czekolada:

Do rondelka wlej rozpuszczony olej kokosowy i dodaj do niego kilka kropel ekstraktu/ olejku waniliowego, szczyptę cynamonu, syrop klonowy oraz kakao. Całość wymieszaj, tak żeby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły. Na koniec do masy dodaj swoje ulubione dodatki - nasiona, jadalne kwiaty, orzechy, suszone lub liofilizowane owoce lub surowe kakao. Na koniec przelej płynną czekoladę do plastikowej formy i włóż do zamrażalnika na 10-15 minut.

Cake Pops:

Ciasto pokrusz/ rozdrobnij, dodaj mascarpone oraz krem i wymieszaj do połączenia składników. Z masy zacznij formować kuleczki, a następnie wsadź je do lodówki na 10-15 minut, w międzyczasie roztop czekoladę w kąpieli wodnej. W wyciągnięte popsy wbij patyczki do lodów i zatop kulki w roztopionej czekoladzie, a następnie udekoruj posypkami lub pokruszonymi liofilizowanymi owocami. Przechowuj w lodówce i podawaj np. wbite w styropian lub babkę.