Tradycyjna zupa jarzynowa
Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na maśle w garnku, następnie dodajemy, pokrojoną w kostkę lub paseczki, włoszczyznę – marchewkę, seler, pietruszkę oraz pokrojony w plasterki por. Smażymy ok. 2 minuty, a następnie kalafiora, fasolkę, ziemniak oraz kapustę. Po ok 2 -3 minutach wlewamy bulion i doprawiamy zielem angielskim i liściem laurowym. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut lub do miękkich ziemniaków. Pod koniec gotowania odlewamy kilka łyżek bulionu, do których dodajemy śmietanę i sok z cytryny, mieszamy i przelewamy z powrotem do garnka z zupą. Podajemy ze świeżym koperkiem.
Minestrone
Na maśle podsmażamy pokrojone w kostkę lub paseczki warzywa – marchew, seler, pietruszkę oraz selera naciowego. Po kilku minutach dodajemy brukselkę, fasolkę, ziemniaki oraz sproszkowane chilli. Zalewamy bulionem i doprawiamy zielem angielskim i listkiem laurowym, gotujemy ok. 10 min. Po tym czasie dodajemy makaron i odsączoną fasolkę i dalej gotujemy aż wszystkie warzywa będą miękkie.