5 os.
90 min
Łatwe
4.80 zł / os.
Lekka zupa jarzynowa
Składniki przepisu
1 łyżka masła Mleczna Polana
1 cebula
150 g marchewki
75 g korzenia selera
75 g pietruszki
1 mały por
150 g kalafiora
200 g fasoli szparagowej zielonej i/lub żółtej Zaczarowany Ogród
3 ziemniaki
180 g kapusty młodej białej lub pekińskiej
1,5 l lekkiego wywaru np. drobiowego
3 liście laurowe Na Szlaku Smaku
5 ziaren ziela angielskiego Na Szlaku Smaku
Sól Na Szlaku Smaku
2-3 łyżki soku z cytryny
50 g śmietany 18% Mleczna Polana
Koperek do podania
1 łyżka masła Mleczna Polana
150 g marchewki
75 g korzenia selera
75 g pietruszki
2 łodygi selera naciowego
10 brukselek
Garść zielonej i/lub żółtej fasolki szparagowej Zaczarowany Ogród
3 ziemniaki
1,5 l wody lub lekkiego bulionu np. drobiowego
1 łyżeczka chili
3 liście laurowe Na Szlaku Smaku
4 ziela angielskie Na Szlaku Smaku
Sól Na Szlaku Smaku
3 łyżki drobnego makaronu np. orzo Pasta La Vista
Pół puszki białej fasoli Zaczarowany Ogród
Przygotowanie przepisu

Tradycyjna zupa jarzynowa

Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na maśle w garnku, następnie dodajemy, pokrojoną w kostkę lub paseczki, włoszczyznę – marchewkę, seler, pietruszkę oraz pokrojony w plasterki por. Smażymy ok. 2 minuty, a następnie kalafiora, fasolkę, ziemniak oraz kapustę. Po ok 2 -3 minutach wlewamy bulion i doprawiamy zielem angielskim i liściem laurowym. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut lub do miękkich ziemniaków. Pod koniec gotowania odlewamy kilka łyżek bulionu, do których dodajemy śmietanę i sok z cytryny, mieszamy i przelewamy z powrotem do garnka z zupą. Podajemy ze świeżym koperkiem.

Minestrone

Na maśle podsmażamy pokrojone w kostkę lub paseczki warzywa – marchew, seler, pietruszkę oraz selera naciowego. Po kilku minutach dodajemy brukselkę, fasolkę, ziemniaki oraz sproszkowane chilli. Zalewamy bulionem i doprawiamy zielem angielskim i listkiem laurowym, gotujemy ok. 10 min. Po tym czasie dodajemy makaron i odsączoną fasolkę i dalej gotujemy aż wszystkie warzywa będą miękkie.