Dal z kalafiora:
Soczewicę opłucz i ugotuj według wytycznych na opakowaniu, ok. 10-15 min. W międzyczasie pokrój szalotkę oraz różyczki kalafiora na mniejsze kawałki. Pomidory pokrój w kosteczkę. Rozgrzej olej na patelni, następnie wrzuć cebulę, kalafior i po kolei dodaj przyprawy, smaż ok. 2-3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodaj pomidory. Podsmażaj jeszcze przez ok. 1 minutę a następnie dodaj mleczko kokosowe, odrobinę wody (wodą kontrolujemy gęstość potrawy, dlatego na początek lepiej dodać jej mniej) oraz soczewicę. Duś całość przez kilka minut, a następnie dopraw sokiem z cytryny oraz solą. Podawaj ze świeżą kolendrą oraz limonką.
Cukiniowe frytki :
Na patelni rozgrzej olej do wysokiej temperatury. Cukinię pokrój w słupki. Panierkę, czyli mąkę, parmezan i bułkę tartą wymieszaj w miseczce, jajko roztrzep. Każdą z frytek zamocz w masie jajecznej, następnie obtocz w panierce i wrzuć do gorącego oleju. Frytki smaż do momentu aż będą rumiane. W międzyczasie przygotuj dip – jogurt wymieszaj z odrobiną majonezu, sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ciepłymi frytkami, posypanymi solą.
Letnia sałatka z łososiem :
Gotujemy kaszę pęczak, zgodnie z opisem na opakowaniu (ważne, aby ją dobrze przepłukać, żeby wypłukać skrobię). Sałatę myjemy, osuszamy i przekładamy na talerz. Dodajemy porwanego wędzonego łososia, ugotowaną kaszę, posiekany koperek oraz pokrojone pomidorki koktajlowe. Sałatkę polewamy sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny oraz olejem z suszonych pomidorów.