2 os.
30 min
Łatwe
10.80 zł / os.
Letnie dania z warzywami
Składniki przepisu
Szklanka czerwonej soczewicy Marysia
2-3 szalotki
5-6 różyczek kalafiora
2 pomidory
200 ml mleczka kokosowego Na Szlaku Smaku
1 szklanka wody
1/4 łyżeczki cynamonu Na Szlaku Smaku
2 łyżeczki słodkiej papryki Na Szlaku Smaku
1 łyżeczka curry Na Szlaku Smaku
1-2 łyżeczki kurkumy Na Szlaku Smaku
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
Sól Na Szlaku Smaku
Sok z 1/2 cytryny
3 łyżki oleju Marysia
Świeża kolendra oraz limonka do dekoracji
1 duża cukinia
2 garści bułki tartej Marysia
2 garści parmezanu
1 garść mąki Marysia
Olej Marysia
100 g gęstego jogurtu Mleczna Polana lub labnehu
Łyżka majonezu Na Szlaku Smaku
Sól Na Szlaku Smaku
Pieprz do smaku Na Szlaku Smaku
Łyżka soku z cytryny
garść ulubionej sałaty
60 g ugotowanej kaszy pęczak Marysia
100 g wędzonego łososia
Kilka sztuk pomidorków koktajlowych
Garść koperku
1/2 cytryny
Olej z suszonych pomidorów
Przygotowanie przepisu

Dal z kalafiora:

Soczewicę opłucz i ugotuj według wytycznych na opakowaniu, ok. 10-15 min. W międzyczasie pokrój szalotkę oraz różyczki kalafiora na mniejsze kawałki. Pomidory pokrój w kosteczkę. Rozgrzej olej na patelni, następnie wrzuć cebulę, kalafior i po kolei dodaj przyprawy, smaż ok. 2-3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodaj pomidory. Podsmażaj jeszcze przez ok. 1 minutę a następnie dodaj mleczko kokosowe, odrobinę wody (wodą kontrolujemy gęstość potrawy, dlatego na początek lepiej dodać jej mniej) oraz soczewicę. Duś całość przez kilka minut, a następnie dopraw sokiem z cytryny oraz solą. Podawaj ze świeżą kolendrą oraz limonką.

Cukiniowe frytki :

Na patelni rozgrzej olej do wysokiej temperatury. Cukinię pokrój w słupki. Panierkę, czyli mąkę, parmezan i bułkę tartą wymieszaj w miseczce, jajko roztrzep. Każdą z frytek zamocz w masie jajecznej, następnie obtocz w panierce i wrzuć do gorącego oleju. Frytki smaż do momentu aż będą rumiane. W międzyczasie przygotuj dip – jogurt wymieszaj z odrobiną majonezu, sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ciepłymi frytkami, posypanymi solą.

Letnia sałatka z łososiem :

Gotujemy kaszę pęczak, zgodnie z opisem na opakowaniu (ważne, aby ją dobrze przepłukać, żeby wypłukać skrobię). Sałatę myjemy, osuszamy i przekładamy na talerz. Dodajemy porwanego wędzonego łososia, ugotowaną kaszę, posiekany koperek oraz pokrojone pomidorki koktajlowe. Sałatkę polewamy sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny oraz olejem z suszonych pomidorów.