Sorbet truskawkowy:
W wysokim naczyniu zblenduj truskawki z listkami mięty. Do rondelka wlej wodę, wsyp cukier oraz dodaj sok wyciśnięty z jednej cytryny. Gotuj na małym ogniu do momentu rozpuszczenia całego cukru. Zblendowane truskawki przelej do misy i wymieszaj je z syropem cukrowym, następnie przelej do docelowego pojemnika na lody (najlepiej płaskie opakowanie) i schładzaj w zamrażalniku przez 6 godzin. Aby lody miały dobrą konsystencje, warto je dwukrotnie przemieszać w trakcie mrożenia.
Zamiast truskawek możesz wykorzystać inne owoce, a zamiast cukru ksylitol lub miód.
Lody żurawinowe z jogurtem:
W misce ubij śmietanę, a kiedy będzie sztywna dodaj do niej gęsty jogurt naturalny, skórkę z pomarańczy oraz cukier. Delikatnie przemieszaj całość a następnie ponownie przez chwilę miksuj. Do rondelka wrzuć żurawinę i wymieszaj z sokiem wyciśniętym z 1 pomarańczy, gotuj aż zgęstnieje – ok. 20 min a następnie dodaj do masy śmietanowej i delikatnie wymieszaj. Przełóż do pojemnika na lody i wstaw do zamrażalnika na ok. 6 godzin. Co dwie godziny możesz delikatnie przemieszać masę, żeby była lepiej napowietrzona.
Flambirowane jabłka z żubrówką:
Jabłka pokrój w ósemki, wrzuć na patelnię z rozgrzanym masłem i smaż z każdej strony przez ok. 2 minuty, do momentu, kiedy będą rumiane. Dopraw obficie cynamonem. Jabłka polej żubrówką lub innym alkoholem wysokoprocentowym, a następnie podpal. Kiedy alkohol wyparuje, jabłka polej miodem i podsmażaj jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Przełóż na talerz i podawaj z gałązkami tymianku, orzechami włoskimi lub lodami śmietankowymi czy grzanką z chałki.