1 os.
40 min
Łatwe
15.00 zł / os.
LUNCH BOX do pracy | Zestaw pudełek nr 2
Składniki przepisu
- 150 g sera krajanka Mleczna Polana
- połowa średniej wielkości cebuli czerwonej
- kilka pomidorów koktajlowych lub daktylowych
- kilka rzodkiewek
- sól i pieprz do smaku
- 1 opakowanie sera mozzarella Mleczna Polana
- 2-3 twarde pomidory
- świeże liście bazylii
- garść orzechów nerkowca
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
- sól i kolorowy pieprz do smaku
- Filet z piersi indyka
- 3 łyżki kaszy jaglanej
- dwie łyżki groszku konserwowego
- dwie łyżki kukurydzy konserwowej
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki
- ulubiona przyprawa do drobiu (gruboziarnista, orientalna itp.)
- 2-3 śliwki węgierki
- 2-3 morele
- łyżka miodu Zaczarowany Ogród
- 1 opakowanie naleśników z jabłkami Go tove
- śmietanka UHT 30% Mleczna Polana
- 2 laski wanilii (lub opcjonalnie aromat waniliowy)
- 2-3 łyżki miodu lipowego lub wielokwiatowego Zaczarowany Ogród
- suszone nasiona dyni lub ulubione bakalie
- 1 opakowanie ciasta francuskiego Go tove
- 8-10 moreli
- cukier trzcinowy
- jajko
Przygotowanie przepisu

I. Pierwsze śniadanie: Chrupie śniadanie z twarożkiem - Do twarogu dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Rzodkiewkę kroimy w drobne plasterki. Pomidory kroimy w ćwiartki. Całość mieszamy i doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Twarożek przekładamy do pudełka, dodajemy kilka plastrów wędliny np. szynka drobiowa, salami oraz kilka plastrów ulubionego sera żółtego. Na koniec chrupkie pieczywo. I gotowe!

II. Drugie śniadanie: Sałatka Capresse - Soczyste, twarde pomidory kroimy w plastry, aby gniazda nasienne zostawić w środku. Mozarellę kroimy w plastry odpowiadające grubością plastrom pomidora. Plastry pomidora i mozzarelli układamy naprzemiennie w naszym pudełku. Dodajemy szczyptę startego kolorowego pieprzu, szczyptę soli. Polewamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Na koniec układamy świeże liście bazylii oraz pokruszone orzechy nerkowca.

III. Lunch: Pieczona pierś z indyka z sosem śliwkowym - Filet: słoninę kroimy w cienkie paski, które trafiają na patelnię do przesmażenia. Na przesmażone paski słoniny układamy filet i posypujemy ulubioną przyprawą do drobiu. Filet przysmażony z każdej strony wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Sos owocowy: połówki śliwek i moreli wrzucamy do rondla lub niewielkiego garnka. Dodajemy miód i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut. Komponujemy pudełko: dodajemy trzy łyżki kaszy jaglanej, groszek, kukurydzę, oliwę z oliwek oraz posiekaną natkę pietruszki. Upieczony filet kroimy na plastry i kładziemy na wierzchu. Całość polewamy sosem owocowym, który powstał z połączenia soku z owoców i miodu.

IV. Danie główne: Naleśniki z jabłkami i sosem waniliowym - Naleśniki podgrzewamy. Najlepiej na patelni z niewielką ilości masła z każdej strony. Sos waniliowy: śmietankę UHT 30% musimy podgotować przez ok. 10 minut. Dodajemy następnie 2-3 łyżki miodu oraz miąższ z dwóch lasek wanilii. Opcjonalnie dodajemy aromat waniliowy. Naleśniki układamy na dnie pudełka. Polewamy solidną porcją sosu waniliowego. Opcjonalnie możemy całość posypać suszonymi pestkami dyni lub innymi ulubionymi bakaliami.

V. Kolacja: Francuz z morelami - Płat ciasta francuskiego dzielimy na cztery równe części. Na każdą z nich kładziemy garść pokrojonych w plastry moreli. Ciasto zamykamy z każdej strony. Układamy na blasze. Rozbijamy jajko i roztrzepujemy. Smarujemy ciastka i następnie posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.