Ryż przesypujemy z woreczka bezpośrednio do garnka i płuczemy do momentu, aż pozbędziemy się skrobi (powtarzamy 2-3 razy, dopóki woda nie będzie klarowna). Opłukany ryż zalewamy zimną wodą na wysokość ok. 1 cm ponad poziom ryżu. Na początku odpalamy najwyższy ogień, a kiedy woda się zagotuje redukujemy płomień i na małym gotujemy dalej przez 6-7 minut. Po tym czasie wyłączamy ogień i trzymamy dalej ryż pod przykryciem przez ok. 20 minut.
Na patelnię wrzucamy nasiona kminu rzymskiego oraz kolendrę w ziarnach i prażymy, następnie zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy kurkumę. Po wymieszaniu przyprawy przesypujemy do moździerza i ucieramy, na koniec dodajemy jeszcze sproszkowane chili.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy jogurt naturalny do którego dosypujemy połowę przypraw i dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty dodajemy pokrojone na kawałki udka kurczaka, a całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i pieczemy przez 15-20 minut.
Pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany w paski imbir podsmażamy na oleju w rondelku, dodajemy pozostałe przyprawy oraz płynne mleczko (zbitą śmietankę dodamy później, żeby zagęścić całe danie). Do rondelka dodajemy podpieczonego kurczaka oraz pokrojone w kostkę mango i gotujemy całość przez 15-20 minut, aż sos się zredukuje. Na koniec dodajemy pozostałą śmietankę kokosową oraz posiekaną papryczkę chili.
Podajemy z ugotowanym ryżem, świeżą kolendrą oraz limonką.