KARKÓWKA MARYNOWANA NA MOKRO:
Do miski wlewamy pół litra wody, do której dodajemy sól – dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy ocet jabłkowy oraz dwa ząbki młodego czosnku. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy dwa plastry karkówki. Odkładamy na 45 minut do lodówki. Wyjęte mięso osuszamy na ręczniku papierowym, a następnie w misce mieszamy przyprawy – paprykę wędzoną, świeże zioła oraz przetarty w moździerzu pieprz. Mięso dokładnie oprószamy w przygotowanej mieszance. Na rozgrzaną patelnię lub na ruszt wrzucamy nasze mięso. Jeżeli chcemy, żeby karkówka była soczysta i jędrna w środku, powinniśmy uzyskać wewnątrz steka temperaturę 70 stopni. Mięso grillujemy z dodatkiem ulubionych warzyw np. z pomidorkami koktajlowymi, pieczarkami, cebulą oraz świeżymi ziołami – idealni sprawdzi się tutaj rozmaryn.
KARKÓWKA MARYNOWANA NA SUCHO:
Karkówkę oprószamy solą oraz przyprawą gruboziarnistą Na Szlaku Smaku. Następnie mięso odkładamy do lodówki na 24h. Mięso grillujemy/ smażymy dokładnie tak samo jak w przypadku mięsa marynowanego na mokro.
MARYNOWANY ANTRYKOT WOŁOWY:
Stek wołowy nie wymaga marynowania, przed grillowaniem wystarczy oprószyć go solą i pieprzem. Patelnię lub ruszt delikatnie nacieramy olejem i na rozgrzany wrzucamy nasze mięso. Oprószamy ponownie solą i smażymy/ grillujemy do momentu, kiedy w środku uzyskamy temperaturę 60 stopni. Wokół mięsa układamy pieczarki, pomidorki koktajlowe na gałązce, świeży rozmaryn oraz pokrojoną na ćwiartki cebulę.