6 os.
45 min
Łatwe
15.30 zł / os.
Marynowane mięsa na grilla
Składniki przepisu
karkówka 2 plastry po 200 g
0,5 l wody niegazowanej Aqua Rosa
50 g soli Na Szlaku Smaku
100 ml octu jabłkowego lub soku z cytryny
2 ząbki młodego czosnku
Papryka wędzona Na Szlaku Smaku
świeży rozmaryn
świeży tymianek
pieprz w ziarnach Na Szlaku Smaku
2 pieczarki
pół gałązki pomidorków koktajlowych
½ cebuli
świeży rozmaryn
karkówka 2 plastry po 200 g
sól gruboziarnista
przyprawa gruboziarnista Na Szlaku Smaku
2 pieczarki
pół gałązki pomidorków koktajlowych
½ cebuli
świeży rozmaryn
stek antrykot ok. 300 g
sól gruboziarnista
pieprz świeżo mielony
olej rzepakowy Marysia
2 pieczarki
pół gałązki pomidorków koktajlowych
½ cebuli
świeży rozmaryn
Przygotowanie przepisu

KARKÓWKA MARYNOWANA NA MOKRO:

Do miski wlewamy pół litra wody, do której dodajemy sól – dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy ocet jabłkowy oraz dwa ząbki młodego czosnku. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy dwa plastry karkówki. Odkładamy na 45 minut do lodówki. Wyjęte mięso osuszamy na ręczniku papierowym, a następnie w misce mieszamy przyprawy – paprykę wędzoną, świeże zioła oraz przetarty w moździerzu pieprz. Mięso dokładnie oprószamy w przygotowanej mieszance. Na rozgrzaną patelnię lub na ruszt wrzucamy nasze mięso. Jeżeli chcemy, żeby karkówka była soczysta i jędrna w środku, powinniśmy uzyskać wewnątrz steka temperaturę 70 stopni. Mięso grillujemy z dodatkiem ulubionych warzyw np. z pomidorkami koktajlowymi, pieczarkami, cebulą oraz świeżymi ziołami – idealni sprawdzi się tutaj rozmaryn.

KARKÓWKA MARYNOWANA NA SUCHO:

Karkówkę oprószamy solą oraz przyprawą gruboziarnistą Na Szlaku Smaku. Następnie mięso odkładamy do lodówki na 24h. Mięso grillujemy/ smażymy dokładnie tak samo jak w przypadku mięsa marynowanego na mokro.

MARYNOWANY ANTRYKOT WOŁOWY:

Stek wołowy nie wymaga marynowania, przed grillowaniem wystarczy oprószyć go solą i pieprzem. Patelnię lub ruszt delikatnie nacieramy olejem i na rozgrzany wrzucamy nasze mięso. Oprószamy ponownie solą i smażymy/ grillujemy do momentu, kiedy w środku uzyskamy temperaturę 60 stopni. Wokół mięsa układamy pieczarki, pomidorki koktajlowe na gałązce, świeży rozmaryn oraz pokrojoną na ćwiartki cebulę.