6 os.
45 min
Średnie
4.30 zł / os.
Mazurek
Składniki przepisu
300 g mąki krupczatki
200 g masła ekstra
80 g cukru
2 jajka
3 żółtka ugotowane na twardo
1 puszka kajmaku
Żurawina, migdały, orzechy laskowe
Przygotowanie przepisu

Mąkę krupczatkę wsypujemy do miski. Dodajemy masło, krojąc jak do kruchego ciasta. Następnie cukier, dwa surowe jajka, trzy żółtka gotowane na twardo. Zagniatamy ciasto do uzyskania elastycznej, jednolitej masy, która odkleja się od dłoni.

Ciastem wykładamy prostokątną blaszkę tworząc spód. Następnie ciasto cienko wałkujemy, z tych wałków następnie formując brzegi mazurka. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.

Migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut, po czym obieramy je ze skórek, które są gorzkawe.

Mazurek po wyciągnięciu z pieca, odstawiamy do przestygnięcia. Następnie masą kajmakową smarujemy spód. Układamy bakalie, tworząc dowolne świąteczne dekoracje.