4 os.
40 min
Średnie
3.55 zł / os.
Mazurek pomarańczowy
Składniki przepisu
150 g masła ekstra 82% Mleczna Polana
2 pomarańcze
150 g mąki tortowej Marysia
4 łyżki mąki ziemniaczanej Marysia
70 g cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia Marysia
1 słoik dżemu brzoskwiniowego Zaczarowany Ogród
2 garści suszonych moreli Bacalis
2 garści płatków migdałowych Bacalis
50 g białej czekolady Choco Charlie
sól, szczypta
Przygotowanie przepisu

Piekarnik rozgrzej do 160 oC. Kwadratową foremkę wyłóż papierem do pieczenia.

Masło posiekaj na stolnicy. Dodaj mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier i proszek do pieczenia. Szybko zagnieć kruche ciasto.

Jeżeli ciasto nie chce się skleić, dodaj 2-3 łyżki zimnej wody. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 15 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto, rozwałkuj je i przełóż do foremki. Wierzch ciasta nakłuj widelcem i wstaw foremkę do piekarnika. Piecz przez 20 minut. Gotowy spód wystudź.

Suszone morele pokrój w paseczki. Z pomarańczy zetrzyj skórkę.

Dżem brzoskwiniowy przełóż do rondla, dodaj do niego suszone morele i skórkę z pomarańczy. Doprowadź dżem do wrzenia i zdejmij z ognia.

Płatki migdałów upraż na suchej patelni. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.

Przestudzony dżem wyłóż na kruchy spód. Wierzch udekoruj płatkami migdałów i białą czekoladą.