4 os.
25 min
Łatwe
9.90 zł / os.
Mazurek z białą czekoladą
Składniki przepisu
300 g mąki tortowej Marysia
200 g masła ekstra Mleczna Polana
100 g cukru
300 g białej czekolady Choco Charlie
200 g śmietanki UHT 30 % Mleczna Polana
100 g ciemnej czekolady Choco Charlie
1/2 szklanki migdałów łuskanych Bacalis
1/2 szklanki żurawiny suszonej Bacalis
1/2 szklanki orzechów włoskich Bacalis
3 żółtka
sól
Przygotowanie przepisu
Na deskę przesiej mąkę i dodaj zimne masło, a następnie drobno pokrój. Dodaj cukier i siekaj, aż całość będzie drobna i sypka. Dodaj żółtka i zagnieć krótko na ciasto. Zawiń w folię spożywczą i przełóż do lodówki na 30 min. Po wyjęciu rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i przełóż na blachę. Piecz w temp. 160oC przez około 20 min.
Zagotuj śmietankę i w misce zalej nią czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia. Wstaw całą miskę na miskę z lodem i ubijaj mikserem do konsystencji bitej śmietany. Rozsmaruj na wystudzonym cieście. Wstaw do lodówki na 30 min. Dekoruj posiekanymi bakaliami i polej rozpuszczoną ciemną czekoladą.