
Wiosenny mielony z cukinią
Cukinię obieramy i kroimy w drobną kostkę, następnie podsmażamy na masełku. Do miski wkładamy mięso mielone, podsmażoną cukinię, wbijamy jajka i doprawiamy solą, pieprzem. Wszystkie składniki wyrabiamy dłonią, a jeżeli mięso się mocno klei, dodajemy bułki tartej. Formujemy mokrymi dłońmi kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na nagrzanym oleju na małym ogniu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Mielony z musztardą i curry
Cebulę kroimy w drobną kostkę, następnie podsmażamy na masełku. Do miski wkładamy mięso mielone, podsmażoną cebulkę, wbijamy jajka i doprawiam solą, pieprzem, curry i musztardą. Wszystkie składniki wyrabiamy dłonią, a jeżeli mięso się mocno klei, dodajemy bułki tartej. Formujemy mokrymi dłońmi kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na nagrzanym oleju na małym ogniu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Kotlety mielone z cytrusami i wodą gazowaną
Cebulę kroimy w drobną kostkę, następnie podsmażamy na masełku. Do miski wkładamy mięso mielone, podsmażoną cebulkę, wbijamy jajka i doprawiam solą, pieprzem, skórką z cytryny, koperkiem i dolewamy wody. Wszystkie składniki wyrabiamy dłonią, a jeżeli mięso się mocno klei, dodajemy bułki tartej. Formujemy mokrymi dłońmi kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na nagrzanym oleju na małym ogniu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.