3 os.
25 min
Łatwe
6.20 zł / os.
Mielone na 3 sposoby
Składniki przepisu
Wiosenny mielony z cukinią
• 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki lub szynki
• 1 cukinia pokrojona w drobną kostkę
• 2 jajka
• sól i czarny pieprz do smaku
• 2 łyżki bułki tartej pszennej lub bezglutenowej
• olej lub smalec do smażenia
• łyżka masła
Mielony z musztardą i curry
• 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki lub szynki
• 2 cebule
• 2 jajka
• sól i czarny pieprz do smaku
• 2-3 łyżki bułki tartej pszennej lub bezglutenowej
• olej lub smalec do smażenia
• łyżeczka curry
• łyżeczka musztardy sarepskiej
• łyżeczka musztardy francuskiej
• łyżka masła
Kotlety mielone z cytrusami i wodą gazowaną
• 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki lub szynki
• 2 cebule
• 2 jajka
• sól i czarny pieprz do smaku
• 5-6 łyżek bułki tartej pszennej lub bezglutenowej
• olej lub smalec do smażenia
• skórka 1 startej cytryny
• 100 ml wody gazowanej
• Łyżka posiekanego koperku
• łyżka masła
Przygotowanie przepisu

Wiosenny mielony z cukinią

Cukinię obieramy i kroimy w drobną kostkę, następnie podsmażamy na masełku. Do miski wkładamy mięso mielone, podsmażoną cukinię, wbijamy jajka i doprawiamy solą, pieprzem. Wszystkie składniki wyrabiamy dłonią, a jeżeli mięso się mocno klei, dodajemy bułki tartej. Formujemy mokrymi dłońmi kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na nagrzanym oleju na małym ogniu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Mielony z musztardą i curry

Cebulę kroimy w drobną kostkę, następnie podsmażamy na masełku. Do miski wkładamy mięso mielone, podsmażoną cebulkę, wbijamy jajka i doprawiam solą, pieprzem, curry i musztardą. Wszystkie składniki wyrabiamy dłonią, a jeżeli mięso się mocno klei, dodajemy bułki tartej. Formujemy mokrymi dłońmi kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na nagrzanym oleju na małym ogniu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Kotlety mielone z cytrusami i wodą gazowaną

Cebulę kroimy w drobną kostkę, następnie podsmażamy na masełku. Do miski wkładamy mięso mielone, podsmażoną cebulkę, wbijamy jajka i doprawiam solą, pieprzem, skórką z cytryny, koperkiem i dolewamy wody. Wszystkie składniki wyrabiamy dłonią, a jeżeli mięso się mocno klei, dodajemy bułki tartej. Formujemy mokrymi dłońmi kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na nagrzanym oleju na małym ogniu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.