4 os.
25 min
Łatwe
4.25 zł / os.
Mielony na patyku
Składniki przepisu
600 g mielonego mięsa wołowego
200 g ryżu długoziarnistego Marysia
1 słoik selera ciętego Zaczarowany Ogród
1 cebula
2 ząbki czosnku
½ papryczki chili
½ pęczka natki pietruszki
½ pęczka kolendry
3 łyżki oleju rzepakowego Marysia
½ łyżeczki mielonego kminku
1 łyżeczka papryki słodkiej Na Szlaku Smaku
pieprz, do smaku
sól
Przygotowanie przepisu

Cebulę obierz, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do blendera. Do cebuli dodaj natkę pietruszki, świeżą kolendrę, obrany czosnek i krótko zmiksuj za pomocą blendera. Zmiksowaną cebulę i zioła przełóż do mięsa. Dopraw mięso solą, pieprzem, kminkiem i słodką papryką. Wyrób mięso na gładką masę.

Mięso podziel na 8 równych kulek. Każdą kulkę spłaszcz za pomocą dłoni. Na brzegu mięsa połóż patyczek do szaszłyków i za pomocą noża zawijaj mięso w wałeczek. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i smaż na nim mięso po 3 minuty z każdej strony. Na tej samej patelni przesmaż krótko posiekaną papryczkę chili. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.

Ugotowany ryż dokładnie wymieszaj z papryczką i zestaw z ognia. Na koniec dodaj garść posiekanej kolendry. Mielone podawaj z ryżem i sałatką z selera.