4 os.
35 min
Średnie
3.05 zł / os.
Minestrone z włoską kapustą
Składniki przepisu
100 g makaronu kolanko Marysia
½ kapusty włoskiej
1 cebula
1 pietruszka
2 marchewki
4 gałązki koperku
1 l bulionu warzywnego
3 łyżki oliwy z oliwek Philosophie
1 łyżeczka ziół prowansalskich Na Szlaku Smaku
pieprz czarny ziarnisty Na Szlaku Smaku, do smaku
sól na Szlaku Smaku, do smaku
Przygotowanie przepisu

Kapustę przekrój na ćwiartki, wykrój głąb i poszatkuj liście. Marchew oraz pietruszkę obierz i pokrój w półplasterki. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.

W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć na nią posiekaną cebulę. Smaż cebulę przez 2-3 minuty, a następnie dodaj marchew i pietruszkę. Dokładnie wymieszaj i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Warzywa zalej bulionem i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie dodaj poszatkowaną kapustę i makaron. Gotuj pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Gotową zupę dopraw do smaku ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.

Minestrone podawaj ze świeżo posiekanym koperkiem.