4 os.
2 min
Trudne
3.70 zł / os.
Mini bezy
Składniki przepisu
3 białka z jaj z wolnego wybiegu Marysia
2 żółtka z jaj z wolnego wybiegu Marysia
250 g mascarpone
100 g truskawek
4 gałązki mięty
180 g cukru
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka kawy Baristado crema
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Marysia
1 łyżeczka octu Na Szlaku Smaku
sól Na Szlaku Smaku, szczypta
Przygotowanie przepisu

Piekarnik nagrzej do 100oC. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Jajka rozbij, dokładnie oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.

Nie przerywając ubijania, dodawaj partiami cukier. Na koniec dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie zmiksuj. Z ubitej piany uformuj na papierze do pieczenia cztery okrągłe bezy. Blaszkę wstaw do piekarnika i susz bezy przez 1,5 godziny.

Gotowe bezy wystudź. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na puch. Następnie dodaj kawę i serek mascarpone. Zmiksuj krótko do połączenia składników. Gotowy krem nałóż na bezy. Wierzch udekoruj pokrojonymi truskawkami i listkami mięty.