4 os.
20 min
Łatwe
5.40 zł / os.
Mini burgery
Składniki przepisu
240 g mielonego mięsa wołowego
4 bułki
4 plastry boczku Pure Rzeźnik Szymon
2 łyżki majonezu Wytworny
2 łyżki ketchupu łagodnego Zaczarowany Ogród
8 plastrów ogórków w sosie musztardowym Zaczarowany Ogród
4 plastry sera żółtego gouda Mleczna Polana
sałata rzymska
1 cebula
1 jajko
1 żółtko
150 g mąki luksusowej Marysia
½ łyżeczki proszku do pieczenia Marysia
200 ml wody gazowanej Aqua Rosa
0,5 l oleju słonecznikowego Marysia
szczypta soli
szczypta pieprzu Na Szlaku Smaku
szczypta kminu rzymskiego mielonego
Przygotowanie przepisu

Mięso, żółtko i kmin zmieszaj w misie. Gdy uzyskasz jednolitą konsystencję, mokrymi rękoma uformuj cztery kulki i spłaszcz je. Mini burgery przełóż na rozgrzaną patelnię i smaż po 2 minuty z każdej strony. Mięso dopraw solą i pieprzem, przykryj żółtym serem i odstaw. W międzyczasie przesmaż boczek (na tej samej patelni ok. 4 minuty), odsącz go z nadmiaru tłuszczu.

Zrób ciasto do cebulowych krążków: mąkę, wodę, proszek do pieczenia, jajko i szczyptę soli, dokładnie wymieszaj. Obraną cebulę pokrój w grubsze krążki (rozdziel), oprósz mąką, zamocz w cieście, smaż na rozgrzanym do 180 stopni oleju (na złoty kolor. Odsącz z nadmiaru tłuszczu. Bułki przekrój, a następnie posmaruj majonezem, ułóż rzymską sałatę, plastry ogórka, mięso z serem i boczek. Na koniec dodaj łyżkę ketchupu i zamknij burgery. Mini burgery podawaj z cebulowymi krążkami.