4 os.
60 min
Średnie
5.00 zł / os.
Mini pizza na dzień dziecka
Składniki przepisu
50 g salami w plastrach
50 g szynki w plastrach
50 g boczku w plastrach Rzeźnik Szymon
300 g startego żółtego sera
500 g mąki pszennej luksusowej Marysia
50 g świeżych drożdży Marysia
1 cebula
1 pomidor
4 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
3 plastry ananasa z puszki Zaczarowany Ogród
200 g passaty pomidorowej
1 łyżka ziół prowansalskich Na Szlaku Smaku
5 łyżek oliwy z oliwek Philosophie
250 ml letniej wody Aqua Rosa
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
Przygotowanie przepisu

Sos:

W rondlu przesmaż na dwóch łyżkach oliwy przez 5 minut pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj rozgnieciony czosnek oraz szczyptę soli i smaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj passatę pomidorową i gotuj około 20 minut (na koniec zblenduj). Dopraw do smaku solą i cukrem. Gotowy sos przestudź i dopraw ziołami prowansalskimi.

Ciasto:

W dzieży wymieszaj wodę z drożdżami i cukrem. Odstaw pod przykryciem na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Do zaczynu dodaj stopniowo 3 łyżki oliwy, przesianą mąkę wymieszaną z solą i wyrabiaj gładkie i sprężyste ciasto. Gotowe ciasto uformuj w kulę i przełóż do miski wysmarowanej olejem. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Po wyjęciu ciasto zagnieć krótko, podziel na osiem równych kulek i uformuj okrągłe placki. Przełóż na blachę i pod przykryciem odstaw do wyrośnięcia na 20-30 minut. Przed pieczeniem posmaruj sosem, połóż ulubione dodatki i posyp serem. Piecz w temp. 200oC przez 10-15 minut.