4 os.
25 min
Łatwe
4.90 zł / os.
Mini pizza z cukinii
Składniki przepisu
1 duża cukinia
½ pęczka bazylii
8 plastrów boczku
4 plastry sera salami Mleczna Polana
1 kulka mozzarelli
4 łyżki przecieru pomidorowego Zaczarowany Ogród
1 łyżka oliwy z oliwek Philosophie
szczypta oregano Na Szlaku Smaku
sól, pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
Przygotowanie przepisu

Nagrzej piekarnik do 170oC. Przygotuj naczynie do zapiekania lub patelnię z metalową rączką. Plastry boczku usmaż na suchej patelni na złoty kolor. Usmażony boczek przełóż na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym. Za pomocą ostrego noża posiekaj boczek w cienki paseczki.

Cukinię opłucz i pokrój w grube plastry. Przecier pomidorowy przełóż do miseczki, dodaj oregano i oliwę. Dopraw do smaku solą i pieprzem i wymieszaj.

Mozzarellę porwij na kawałki. Ser salami drobno pokrój.

Plastry cukinii ułóż w naczyniu do zapiekania. Każdy plaster posmaruj sosem pomidorowym. Następnie nałóż ser salami i mozzarellę. Naczynie wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 10 minut. Na wierzchu zapieczonej cukinii ułóż posiekany boczek.

Mini pizzę podawaj z listkami bazylii.