4 os.
30 min
Łatwe
4.40 zł / os.
Mintaj smażony
Składniki przepisu
4 kawałki polędwicy z mintaja Master Fish
5 łyżek mąki uniwersalnej Marysia
½ szkl. bułki tartej Marysia
100 g kaszy pęczak Marysia
2 jajka L Marysia
100 g pieczarek Zaczarowany Ogród
1 cebula
4 gałązki koperku
4 gałązki natki pietruszki
100 ml oleju rzepakowego Marysia
sól, pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
Przygotowanie przepisu

Jajka wbij do miski i rozmieszaj widelcem. Bułkę tartą przesyp do miski. Mąkę przesyp na talerzyk, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Polędwicę z mintaja panieruj w mące, jajku i bułce tartej. Kawałki polędwicy kładź na rozgrzany olej i smaż z obu stron na złoty kolor. Usmażoną rybę przełóż na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem.

Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój w półplasterki.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć na nią cebulę. Dopraw do smaku solą i pieprzem i smaż 1-2 minuty. Następnie dodaj pieczarki i smaż 3-4 minuty. Po tym czasie dodaj kaszę pęczak, zamieszaj i krótko przesmaż całość.

Polędwicę podawaj z kaszą pęczak i świeżo posiekaną natką pietruszki i koperkiem.