2 os.
60 min
Łatwe
17.80 zł / os.
Mistrzowskie Kibicowanie
Składniki przepisu
1 bakłażan
1 kostka sera typu feta
100 g mascarpone
1 ząbek czosnku
Skórka z jednej cytryny
1 papryczka chili
50 ml oliwy z oliwek Philosophie
Świeży tymianek
Świeża kolendra
Pół granatu
Sól Na Szlaku Smaku
Ulubione warzywa korzenne np. 3 marchewki, 1 pietruszka
Mix papryk w trzech kolorach
Oliwa z oliwek Philosophie
2 łyżki masła orzechowego Chrup
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
50 ml wody
Pół granatu
Listki kolendry
Przygotowanie przepisu

Roladki z bakłażana z fetą i mascarpone

Bakłażana kroimy wzdłuż na 2 cm plastry, kładziemy na ręczniku papierowym i solimy. Czekamy aż puści wodę, następnie odsączamy i grillujemy na patelni grillowej z dodatkiem oliwy. Ser typu feta rozgniatamy, dodajemy mascarpone, posiekane chili, przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę startą z cytryny, posiekany tymianek oraz oliwę z oliwek. Na wystudzone plastry bakłażana nakładamy farsz i zawijamy w rulon, który dla ułatwienia spinamy wykałaczką. Podajemy lekko schłodzone, posypane pestkami granatu i świeżą kolendrą.

Pieczone warzywa z sosem na bazie masła orzechowego i sosu sojowego

Warzywa korzenne obieramy i kroimy w słupki, paprykę myjemy i kroimy na ćwiartki. Układamy wszystko na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia i obficie skrapiamy oliwą z oliwek oraz solimy. Pieczemy przez 20 min w 190 stopniach. Sos sojowy mieszamy z masłem orzechowym, dodajemy sok z cytryny i odrobinę wody. Całość podajemy na talerzu, na środku stawiając miseczkę z sosem, warzywa posypujemy pestkami z granatu i świeżą kolendrą.