4 os.
25 min
Średnie
3.60 zł / os.
Młoda kapusta z boczkiem i kminkiem
Składniki przepisu
250 g boczku surowego wędzonego Rzeźnik Szymon
1 główka młodej kapusty
1 cebula
½ cytryny
1 pęczek koperku
1 łyżka mąki luksusowej Marysia
3 łyżki oleju rzepakowego Marysia
400 ml bulionu warzywnego
1 łyżka kminku
pieprz czarny mielony Na Szlaku Smaku
1 łyżeczka cukru
sól, do smaku
Przygotowanie przepisu

Kapustę obierz z zewnętrznych liści i opłucz. Następnie przekrój ją na ćwiartki, usuń głąb i drobno posiekaj. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Boczek pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju i smaż boczek przez około 10 minut. Do podsmażonego boczku dodaj cebulę i kminek, dokładnie wymieszaj i smaż kolejne 2 minuty. Następnie dodaj posiekaną kapustę i bulion. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut. W miseczce wymieszaj dokładnie łyżkę oleju z mąką i dodaj do kapusty. Duś jeszcze 5 minut. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Na końcu dodaj do kapusty posiekany koperek.