4 os.
15 min
Średnie
2.35 zł / os.
Morele w syropie z lodami
Składniki przepisu
400 ml lodów śmietankowych w ciastku korzennym Royal Gusto
8 moreli
1 cytryna
1 łyżka mąki ziemniaczanej Marysia
2 łyżki cukru
200 ml wody niegazowanej Aqua Rosa
4 liście kaffiru (liście limonki)
4 łyżki płatków migdałowych Bacalis
Przygotowanie przepisu
Morele opłucz, przekrój na połówki i usuń pestki. Cytrynę umyj i pokrój w plastry. Rozgrzej patelnię i wsyp na nią cukier. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać, wrzuć na niego plastry cytryny, połówki moreli oraz liście kaffiru. Karmelizuj owoce po 2 minuty z każdej strony. Następnie podlej morele wodą. Doprowadź płyn do wrzenia i gotuj na małym ogniu 8-10 minut. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w niewielkiej ilości wody. Morele wyjmij z syropu i wlej do niego cienką strużką rozprowadzoną mąkę ziemniaczaną. Zdejmij syrop z ognia i wystudź go.
Lody podziel na porcje i podawaj z morelami w syropie oraz uprażonymi płatkami migdałowymi.