4 os.
30 min
Łatwe
3.80 zł / os.
Muffiny jajeczne ze szpinakiem
Składniki przepisu
6 jajek M Marysia
3 łyżki śmietanki 18% UHT Mleczna Polana
2 łyżki masła ekstra Mleczna Polana
30 g sera pleśniowego
2 garście świeżego szpinaku
½ żółtej papryki
2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
½ pęczka szczypiorku
2 bagietki
sól, do smaku
pieprz, do smaku
papier do pieczenia Marysia
Przygotowanie przepisu

Żółtą paprykę opłucz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę. Ser pleśniowy pokrój w kostkę. Jajka wbij do dużej miski i dodaj do nich śmietankę. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj porwane w dłoniach liście szpinaku, przeciśnięty przez praskę czosnek, żółtą paprykę oraz ser pleśniowy. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Arkusze papieru do pieczenia potnij w kwadraty (8 sztuk).

Formę na muffiny wysmaruj masłem i wyłóż kwadratami z papieru do pieczenia tak, aby wystawały ponad rant blaszki. Za pomocą łyżki, nałóż porcje ciasta do przygotowanych papilotek. Piecz przez 15-17 minut w temperaturze 180oC.

Gotowe muffiny podawaj z posiekanym szczypiorkiem i bagietką.