4 os.
20 min
Łatwe
4.20 zł / os.
Mus czekoladowy z kruszonką
Składniki przepisu
160 g mlecznej czekolady Choco Charlie
30 g gorzkiej czekolady Choco Charlie
170 g śmietanki UHT 30% lub 36% Mleczna Polana
3 szt. białka z jaj bio Wysoka Grzęda
100 ml mleka Mleczna Polana
20 g cukru
5 g żelatyny Marysia
50 g gorzkiej czekolady Choco Charlie
50 g mlecznej czekolady Choco Charlie
2 łyżki wiórków kokosowych Bacalis
2 łyżki orzechów włoskich Bacalis
2 łyżki suszonej żurawiny Bacalis
2 łyżki suszonych fig
Przygotowanie przepisu

Mus:

Żelatynę namocz w mleku. Śmietankę ubij na sztywno. Białka ubij na sztywno, powoli dosyp cukier i ubijaj, aż cukier się rozpuści. Zagrzej mleko z żelatyną do 40 stopni, tak aby żelatyna się nie przypaliła. Do ciepłego mleka dodaj czekoladę, rozpuść. Lekko przestudzoną masę powoli wlewaj do śmietanki i delikatnie wymieszaj. Połącz masę czekoladową z białkami i przelej do szklanek. Wstaw do lodówki na 30 minut.

Kruszonka:

Czekoladę rozpuść w mikrofali lub kąpieli wodnej. Suszone owoce i orzechy posiekaj na drobne kawałki. Połącz z czekoladą i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na 20 - 30 minut. Gotową kruszonkę posiekaj nożem i udekoruj nią deser.