4 os.
20 min
Łatwe
3.20 zł / os.
Naleśnik czekoladowy
Składniki przepisu
100 g mąki Marysia
1 jajko
50 ml wody gazowanej
100 ml mleka 3,2% Mleczna Polana
szczypta soli
2-3 łyżki oleju Marysia
2 łyżki kakao
50 g migdałów Bacalis
50 g orzechów włoskich Bacalis
50 g wiórków kokosowych Bacalis
50 g wafli
4 łyżki śmietany kwaśnej 18% Mleczna Polana
200 g sosu kajmakowego
Przygotowanie przepisu
Upraż na suchej patelni migdały i wiórki kokosowe. Uprażone bakalie przełóż do miseczki. Dodaj do nich pokruszone wafle oraz lekko zgniecione w dłoniach orzechy. W dużej misce zmiksuj składniki na ciasto. Usmaż naleśniki na niewielkiej ilości tłuszczu.
Na naleśnik nałóż sos kajmakowy i posyp bakaliami wymieszanymi z waflem. Gotowy naleśnik zawiń i przekrój na pół. Czynność powtórz z pozostałymi naleśnikami.
Naleśniki podawaj z kwaśną śmietaną. Możesz udekorować deser nitkami z karmelu.