8 os.
90 min
Łatwe
4.20 zł / os.
Naleśniki po bolońsku
Składniki przepisu
CIASTO:
3 jaja L Marysia
300g mąki wrocławskiej Marysia
200 ml wody gazowanej Aqua Rosa
sól Na Szlaku Smaku
FARSZ:
50 g masła 82% Mleczna Polana
400 g mielonej wieprzowiny
2 cebule
pomidory całe Pasta la Vista
zioła prowansalskie Na Szlaku Smaku
SOS BESZAMELOWY:
100 g masła 82% Mleczna Polana
250 ml mleka UHT 1,5% Mleczna Polana
gałka muszkatołowa
bazylia i oregano na szlaku smaku
mozzarella Mleczna Polana
do podania sos 1000 wysp Na Szlaku Smaku
Przygotowanie przepisu

Wykonanie:

Z mąki, jaj, soli i wody gazowanej przygotuj ciasto. Ciasto powinno odpocząć ok. 30 minut.

Z ciasta usmaż cienkie naleśniki.

Farsz:

Przesmaż na maśle cebulkę, dodaj mięso mielone. Następnie połącz z pomidorami z puszki, siekaną cebulką oraz ziołami. Smaż wszystko ok 12 minut.

Beszamel:

Upraż mąkę na suchej patelni, dodaj przyprawy. Dodaj masło, a następnie dolewaj mleko.

Mieszaj aż powstanie jednolity, bez grudek sos beszamelowy.

Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj sosem beszamelowym.

Naleśniki faszeruj mięsem , następnie zwinięte układaj obok siebie w naczyniu żaroodpornym.

Tak ułożone faszerowane naleśniki polej sosem beszamelowym, obsyp mozzarellą i zapiekaj 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Podawaj z sosem 1000 wysp Na Szlaku Smaku.