Nogi posypujemy majerankiem oraz granulowanym czosnkiem. Najlepiej, jeśli doprawiamy je dzień wcześniej i odstawiamy do lodówki.
W rondelku roztapiamy smalec. Ciepły (nie gorący) smalec przelewamy do naczynia żaroodpornego, w którym umieszczamy nogi. Uwaga: rozpuszczony smalec musi w całości przykryć mięso. Wstawiamy na 3 godziny do piekarnika do temperatury 90 stopni.
Pod koniec pieczenia młode marchewki przesmażamy na maśle z dodatkiem rozmarynu. Na rozgrzane masło wrzucamy 4 rozgniecione ząbki czosnku w łupinach i kilka kropel oleju, by masło nie paliło się. Następnie dodajemy marchewki i dusimy na maśle przez ok 20 minut. Na 2-3 minuty przed końcem duszenia, posypujemy niewielką ilością cukru.
Na rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier i karmelizujemy przez ok 2-3 minuty. Dodajemy ocet winny oraz czerwone wino i pozostawiamy przez 4-5 minut na minimalnym ogniu, zanim przystąpimy do mieszania. Następnie dodajemy zimne masło pokrojone na miejsce kostki. Dodajemy pojedynczo i mieszamy do rozpuszczenia się.
Nogi podajemy z kaszą pęczak, świeżą cebulą dymką, natką pietruszki, karmelizowanymi marchewkami i sosem.