6 os.
55 min
Łatwe
4.12 zł / os.
Oczoklopsy na Halloween!
Składniki przepisu
Mięso mielone wołowe 400 g
Mięso mielone wieprzowe 400 g
2 czerwone cebule
Mini korniszony z chili lub kapary
Bułka tarta
2 jajka
Mini mozzarella
Czarne oliwki
Pomidory krojone w puszce
Bułka tarta
Kminek mielony
Przyprawa do mięs
Zielony makaron fettucine
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie przepisu

Mięso mielone wołowe z wieprzowym mieszamy i doprawiamy przyprawą do mięs. Dodajemy dwa jajka, nieco mielonego kminku, świeżo mielony pieprz, odrobinę soli. Całość łączymy ze sobą. Do mięsa dodajemy 3-4 łyżki bułki tartej. Jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.

Sos: na patelni umieszczamy nieco oliwy z oliwek. Cebulę kroimy w piórka i umieszczamy na patelni. Korniszonki z chili drobno kroimy i dodajemy na patelnię. Lekko już podsmażoną cebulę doprawiamy solą i pieprzem.

Dodajemy pomidory krojone. Powstały sos podlewamy odrobiną zalewy z korniszonów. Dusimy jeszcze przez chwilę. Następnie umieszczamy na dnie naczynia żaroodpornego.

Formujemy klopsiki i układamy ja na wierzchu, na sosie. Umieszczamy w piekarniku na 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Po tym czasie wyciągamy danie. Mini mozzarellę kroimy na pół i układamy połówki na wierzchu każdego oczoklopsa. Na mozzarelli układamy następnie plasterki czarnych oliwek. Wstawiamy jeszcze na 5 minut do gorącego piekarnika, by mozzarella się rozpuściła.

Gotujemy zielony makaron, na którym serwujemy klopsy.