Mięso mielone wołowe z wieprzowym mieszamy i doprawiamy przyprawą do mięs. Dodajemy dwa jajka, nieco mielonego kminku, świeżo mielony pieprz, odrobinę soli. Całość łączymy ze sobą. Do mięsa dodajemy 3-4 łyżki bułki tartej. Jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.
Sos: na patelni umieszczamy nieco oliwy z oliwek. Cebulę kroimy w piórka i umieszczamy na patelni. Korniszonki z chili drobno kroimy i dodajemy na patelnię. Lekko już podsmażoną cebulę doprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy pomidory krojone. Powstały sos podlewamy odrobiną zalewy z korniszonów. Dusimy jeszcze przez chwilę. Następnie umieszczamy na dnie naczynia żaroodpornego.
Formujemy klopsiki i układamy ja na wierzchu, na sosie. Umieszczamy w piekarniku na 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Po tym czasie wyciągamy danie. Mini mozzarellę kroimy na pół i układamy połówki na wierzchu każdego oczoklopsa. Na mozzarelli układamy następnie plasterki czarnych oliwek. Wstawiamy jeszcze na 5 minut do gorącego piekarnika, by mozzarella się rozpuściła.
Gotujemy zielony makaron, na którym serwujemy klopsy.