4 os.
45 min
Średnie
2.75 zł / os.
Oponki
Składniki przepisu
250 g twarogu półtłustego Mleczna Polana
2 żółtka z jaj z chowu ściółkowego M Marysia
100 g kwaśnej śmietany 18% Mleczna Polana
250 g mąki luksusowej Marysia
1/3 szkl. cukru
1/2 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka sody
1 l oleju rzepakowego Marysia
Przygotowanie przepisu
Olej przelej do garnka i nagrzej do 180oC. Twaróg przełóż do dużej miski. Dodaj kwaśną śmietanę, żółtka, cukier i zmiksuj na gładko blenderem.
Następnie dodaj mąkę, sodę i wyrób ciasto. Gotowe ciasto wałkuj na cienkie płaty. Za pomocą foremki wykrawaj kółka. Za pomocą kieliszka w każdym kółku wykrawaj dziurki. Oponki kładź na rozgrzany olej i smaż z obu stron na złoty kolor. Usmażone oponki układaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Gotowe oponki oprósz przed podaniem cukrem pudrem.