4 os.
35 min
Łatwe
8.65 zł / os.
Łosoś pieczony na ryżu
Składniki przepisu
500 g filetu z łososia
200 g ryżu parboiled Marysia
12 pomidorków koktajlowych
2 gałązki mięty
1 łyżeczka miodu lipowego Zaczarowany Ogród
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oleju słonecznikowego Marysia
1 łyżeczka papryki słodkiej Na Szlaku Smaku
1 łyżka curry Na Szlaku Smaku
sól Na Szlaku Smaku, do smaku
Przygotowanie przepisu

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany ryż przełóż do miski, dodaj do niego pół łyżki curry i łyżkę oleju. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą.

Filet z łososia opłucz, osusz i podziel na cztery części. W misce wymieszaj olej, miód, słodką paprykę, curry i sos sojowy. Kawałki łososia dokładnie obtocz w marynacie. Ryż przełóż do naczynia do zapiekania. Na wierzchu ułóż kawałki łososia i pomidorki koktajlowe.

Resztą marynaty polej mięso i ryż. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC i zapiekaj przez 15 minut. Gotowego łososia podawaj ze świeżo posiekaną miętą.