Śmietankę wstawiamy do zagotowania. A następnie dodajemy do niej białe części pora pokrojone w talarki. Po chwili doprawiamy solą i pieprzem i pozostawiamy do zredukowania, co jakiś czas mieszając.
Sałatka. Ogórki szklarniowe oraz kiszone kroimy na kawałki. Białą cebule kroimy w średniej wielkości kostkę. Doprawiamy sosem sojowym, posiekaną natką pietruszki, suszonym koperkiem, szczyptą cukru, odrobiną teriyaki oraz odrobiną soli i pieprzu. Mieszamy.
Papiloty możemy przygotować zarówno z folii aluminiowej (grill), jak i z papieru do pieczenia (domowy piekarnik). Szykujemy fragmenty papieru wielkości 30x30 cm.
Filety z łososia doprawiamy brązowym cukrem, suszonym koperkiem, sosem teriyaki, solą oraz pieprzem.
Na każdym kawałku papieru umieszczamy niewielką porcję sosu porowego, na którym układamy łososia, plastry cytryny, odrobinę zielonej pietruszki i polewamy jeszcze niewielką ilością sosu teriyaki. Zawijamy papier.
Papiloty układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Na talerzu łososia podajemy z sałatką z ogórków, sosem porowym w towarzystwie świeżych ziół