4 os.
50 min
Łatwe
8.80 zł / os.
Łosoś teriyaki w papilotach
Składniki przepisu
600 g fileta z łososia
500 ml słodkiej śmietanki
3 pory (tylko białe części)
2 ogórki szklarniowe
3-4 ogórki kiszone
2 cytryny
1 cebula
Suszony koperek
Natka pietruszki
4 łyżki sosu teriyaki
Łyżka sosu sojowego
Łyżka brązowego cukru
Sól i pieprz do smaku
Papier do pieczenia
Świeże zioła do dekoracji
Przygotowanie przepisu

Śmietankę wstawiamy do zagotowania. A następnie dodajemy do niej białe części pora pokrojone w talarki. Po chwili doprawiamy solą i pieprzem i pozostawiamy do zredukowania, co jakiś czas mieszając.

Sałatka. Ogórki szklarniowe oraz kiszone kroimy na kawałki. Białą cebule kroimy w średniej wielkości kostkę. Doprawiamy sosem sojowym, posiekaną natką pietruszki, suszonym koperkiem, szczyptą cukru, odrobiną teriyaki oraz odrobiną soli i pieprzu. Mieszamy.

Papiloty możemy przygotować zarówno z folii aluminiowej (grill), jak i z papieru do pieczenia (domowy piekarnik). Szykujemy fragmenty papieru wielkości 30x30 cm.

Filety z łososia doprawiamy brązowym cukrem, suszonym koperkiem, sosem teriyaki, solą oraz pieprzem.

Na każdym kawałku papieru umieszczamy niewielką porcję sosu porowego, na którym układamy łososia, plastry cytryny, odrobinę zielonej pietruszki i polewamy jeszcze niewielką ilością sosu teriyaki. Zawijamy papier.

Papiloty układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 200 stopni.

Na talerzu łososia podajemy z sałatką z ogórków, sosem porowym w towarzystwie świeżych ziół