Potrzebne akcesoria:
- Rondelek do roztopienia czekolady,
- Termometr kuchenny,
- Robot kuchenny,
- Średniej wielkości miska,
- Duża miska,
- Rękaw cukierniczy z metalową końcówką,
- Duża strzykawka do nadziewania pączków (szpryca),
- Frytkownica lub garnek do smażenia pączków,
- Małe sitko,
- Trzepaczka rózgowa.
Ganache:
W rondelku podgrzewamy śmietankę 30% do temperatury ok. 60 stopni, po czym wyłączamy ogień. W podgrzanej śmietance rozpuszczamy gorzką czekoladę i mieszamy do momentu połączenia się składników. Masę odstawiamy do przestygnięcia. W misce ucieramy miękkie masło, do którego następnie powoli dodajemy przestudzoną masę czekoladową. Gotowy Ganache odstawiamy na chwilę do lodówki.
Pączki:
Do misy robota wrzucamy serek homogenizowany, żółta jaj, dwa jajka oraz szczyptę soli i mieszamy na niskich obrotach. Do połączonych składników dodajemy połowę mąki i dalej wyrabiamy ciasto, dodając resztę mąki po jednej łyżce oraz na końcu proszek do pieczenia. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta formujemy, przy pomocy łyżki, małe pączki. Smażymy je w temperaturze ok 180 stopni, na oleju rozgrzanym we frytkownicy lub garnku do smażenia pączków.Po wystygnięciu nadziewamy pączki Ganachem przy użyciu szprycy.