4 os.
40 min
Łatwe
2.10 zł / os.
Pączki
Składniki przepisu
280 g serka homogenizowanego
280 g mąki pszennej Marysia
2 jajka Marysia
2 żółtka Marysia
10 g proszku do pieczenia Marysia
sól Na Szlaku Smaku
cukier puder do dekoracji
1 l oleju rzepakowego Marysia
421 g śmietanki 30% Mleczna Polana
431 g czekolady ciemnej Conchador (najlepiej 70% masy kakaowej)
67 g masła Mleczna Polana
Przygotowanie przepisu

Potrzebne akcesoria:

- Rondelek do roztopienia czekolady,

- Termometr kuchenny,

- Robot kuchenny,

- Średniej wielkości miska,

- Duża miska,

- Rękaw cukierniczy z metalową końcówką,

- Duża strzykawka do nadziewania pączków (szpryca),

- Frytkownica lub garnek do smażenia pączków,

- Małe sitko,

- Trzepaczka rózgowa.

Ganache:

W rondelku podgrzewamy śmietankę 30% do temperatury ok. 60 stopni, po czym wyłączamy ogień. W podgrzanej śmietance rozpuszczamy gorzką czekoladę i mieszamy do momentu połączenia się składników. Masę odstawiamy do przestygnięcia. W misce ucieramy miękkie masło, do którego następnie powoli dodajemy przestudzoną masę czekoladową. Gotowy Ganache odstawiamy na chwilę do lodówki.

Pączki:

Do misy robota wrzucamy serek homogenizowany, żółta jaj, dwa jajka oraz szczyptę soli i mieszamy na niskich obrotach. Do połączonych składników dodajemy połowę mąki i dalej wyrabiamy ciasto, dodając resztę mąki po jednej łyżce oraz na końcu proszek do pieczenia. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.

Z wyrośniętego ciasta formujemy, przy pomocy łyżki, małe pączki. Smażymy je w temperaturze ok 180 stopni, na oleju rozgrzanym we frytkownicy lub garnku do smażenia pączków.Po wystygnięciu nadziewamy pączki Ganachem przy użyciu szprycy.