4 os.
25 min
Łatwe
6.25 zł / os.
Pączki jogurtowe
Składniki przepisu
250 g jogurtu naturalnego gęstego Mleczna Polana
150 g mąki tortowej Marysia
1 jajko
Łyżka proszku do pieczenia Marysia
1 opakowanie cukru waniliowego Marysia
Łyżka cukru pudru do posypania pączków
1 litr oleju rzepakowego Marysia
2 łyżki cukru
Przygotowanie przepisu

W misce mieszamy 2 łyżki cukru, jedno jajko, cukier waniliowy, jogurt naturalny gęsty. Dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej oraz 150 g mąki. Mieszamy i odstawiamy ciasto na 10 minut.

W rondelku lub małym/średnim garnku podgrzewamy olej do około 160-170 stopni.

Porcję masy na pączki umieszczamy w rozgrzanym tłuszczu łyżką zamoczoną w gorącym oleju.

Gdy zarumieni się jedna strona, obracamy pączki na drugą stronę, aby równomiernie się wysmażyły i czekamy 1-2 minut.

Paczki wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.