4 os.
30 min
Trudne
3.50 zł / os.
Pączki z czekoladą
Składniki przepisu
25 g drożdży Marysia
500 g mąki luksusowej Marysia
25 g masła Mleczna Polana
250 ml mleka Mleczna Polana
2 jajka
90 g cukru
25 g oleju słonecznikowego Marysia
1 l oleju rzepakowego Marysia do smażenia
200 g kremu czekoladowego Choco Charlie
100 g cukru pudru
2 łyżki orzechów włoskich Bacalis
szczypta soli
Przygotowanie przepisu

W garnku rozpuść masło i dodaj mleko, podgrzej do około 40 ºC . W misie miksera wymieszaj drożdże i cukier. Wlej ciepłe mleko do drożdży, wymieszaj dokładnie. Odczekaj 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Do przesianej mąki dodaj sól i na włączonych obrotach miksera z hakiem dodawaj partiami do zaczynu mąkę oraz jajka. Poczekaj, aż składniki się połączą i przyspiesz obroty, miksuj około 15 min. Po tym czasie przełóż ciasto do miski wysmarowanej olejem i przykryj. Odstaw do wyrośnięcia na około 30 min. Po tym czasie potnij ciasto na małe kawałki i uformuj kulki. Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na około 10 min. Smaż w temp. około 160 ºC do złotego koloru.

Gotowe, lekko wystudzone pączki nadziewaj kremem czekoladowym za pomocą rękawa cukierniczego lub dużej strzykawki. Przed podaniem posyp pączki cukrem pudrem i siekanymi orzechami włoskimi.