8 os.
30 min
Średnie
10.90 zł / os.
Pad Thai z kurczakiem i krewetkami
Składniki przepisu
2 filety z kurczaka
2 opak. Krewetek surowych mrożonych Master Fish
400 g boczniaków Zaczarowany Ogród
2 dymki
85 g sosu słodko-kwaśnego
400 g makaronu pszennego Pad Thai
6 pomidorków koktajlowych
1 opak. mieszanki chińskiej Zaczarowany Ogród
2 jajka L Marysia
2 łyżki mąki pszennej Marysia
100 ml oleju sezamowego
Kumin do smaku
Curry do smaku
1/2 świeżej papryczki chilli
Sól Na Szlaku Smaku- do smaku
Kiełki rzodkiewki
Przygotowanie przepisu

Przygotuj dwie patelnie, gdy się rozgrzeją wlej olej sezamowy. Na jedną z nich wsyp jedno całe opakowanie mieszanki chińskiej. Pokrój boczniaki i dodaj je do reszty warzyw. Wymieszaj.

Pokrój kurczaka w paski i wrzuć go na drugą z rozgrzanych patelni. Dopraw go curry, kuminem oraz solą. Dodaj dwie szczypty mąki. Wymieszaj i pozostaw aż się usmaży.

Do smażących się warzyw dodaj sos słodko-kwaśny, pokrojoną papryczkę chilli, pomidorki koktajlowe, odrobinę kuminu oraz sól do smaku. Przemieszaj.

Kurczaka dodaj na patelnie, w której są warzywa. Dolej odrobinę oleju sezamowego. Przemieszaj.

Wrzuć wcześniej oczyszczone krewetki na patelnie, na której był smażony kurczak. Smaż ok. 1,5 min i dodaj je do wszystkich innych składników.

Uszykuj miseczkę. Wbij do niej 2 jajka, dodaj odrobinę soli oraz 2 łyżki mąki. Wymieszaj składniki, a następnie na rozgrzaną patelnie wlej olej. Poczekaj aż się rozgrzeje i wlej całą jajeczną masę. Poczekaj aż jajka się zetną i powstanie mały omlet. Odstaw.

Do całości dodaj makaron, przemieszaj aby wszystkie składniki się połączyły. Gotuj przez ok. 2 minuty.

Nałóż na talerz potrawę, na wierzch połóż wcześniej zrobione jajko i posyp pokrojoną dymką. Do dekoracji i smaku dołóż kiełki.