4 os.
30 min
Średnie
8.00 zł / os.
Paella
Składniki przepisu
200 g ryżu parboiled Marysia
2 filety z kurczaka
1 opakowanie krewetek Master Fish
1 czerwona papryka
1 szalotka
2 pomidory
2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
1 cytryna
4 gałązki natki pietruszki
½ puszki groszku konserwowego Zaczarowany Ogród
0,7 l bulionu warzywnego
100 ml białego wina
4 łyżki oliwy z oliwek Philosophie
1 łyżeczka kurkumy
sól i pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
Przygotowanie przepisu

Krewetki obierz z pancerzyków i opłucz. Pierś z kurczaka opłucz, osusz i pokrój w kostkę.

Szalotkę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w grubą kostkę.

Na dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią pierś z kurczaka. Smaż kurczaka na małym ogniu przez 2-3 minuty. Następnie dodaj posiekaną szalotkę i zmiażdżone ząbki czosnku. Smaż jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie wlej na patelnię białe wino i je zredukuj. Wsyp ryż oraz paprykę, zamieszaj i smaż przez 2 minuty. Wlej na patelnię gorący bulion wymieszany z kurkumą i gotuj bez przykrycia przez 5 minut. Następnie dodaj krewetki oraz pokrojone pomidory. Zamieszaj paellę i gotuj jeszcze przez 5 minut. Do gotowej paelli dodaj zielony groszek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Paellę podawaj z posiekaną natką pietruszki i ćwiartkami cytryny.