W głębokiej patelni lub woku podgrzewamy kilka łyżek oliwy z oliwek. Na gorącą oliwę wsypujemy suchy ryż, mieszamy dokładnie i smażymy na patelni przez 5-6 minut. Po tym czasie ziarna ryżu powinny zmienić kolor na słomkowy i jasnobrązowy. Dolewamy bulionu tylko w takiej ilości, aby przykrył on ryż. Po całkowitym odparowaniu ryż zalewamy białym winem. I tak na przemian. Po kilku turach dodajemy szafran oraz doprawiamy solą.
W międzyczasie szykujemy pozostałe składniki. Filet z kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę. Z krewetek usuwamy ogonki. Czerwoną paprykę i białą cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy.
Odsuwamy ryż na boki patelni, na środek dodajemy nieco oliwy i umieszczamy po kolei kurczaka oraz warzywa: paprykę, cebulę i posiekany czosnek i podlewamy bulionem. Postawiamy na 2-3 minuty. Po ty czasie mieszamy, doprawiając papryką słodką, ostrą, kurkumą i czosnkiem granulowanym.
Pora na krewetki, a po nich na konserwowy groszek i kukurydzę. Całość mieszamy. Na sam koniec dodajemy mozzarellę, pokrojoną w plastry słodką papryczkę, kawałki cytryny, pietruszkę. Doprawiamy pieprzem oraz odrobiną oliwy z oliwek.
Paelle tradycyjnie podajemy na patelni.