8 os.
45 min
Łatwe
6.20 zł / os.
Paella z owocami morza
Składniki przepisu
Ryż (np. do risotto) 400 g
Filet z piersi kurczaka 500 g
Krewetki surowe (świeże lub mrożone) 300 g
Papryka czerwona 2 szt.
Cebula biała 1 szt.
Czosnek świeży 2 ząbki
Białe wino (wytrawne lub półwytrawne) 500 ml
Bulion 1 litr
Kukurydza konserwowa 100 g
Groszek konserwowy 100 g
Słodka kolorowa papryczka 2-3 szt.
Mozarella mini 150 g
Natka pietruszki
Cytryna
Oliwa z oliwek
Szafran
Papryka słodka i ostra
Kurkuma
Czosnek granulowany
Sól
Pieprz
Przygotowanie przepisu

W głębokiej patelni lub woku podgrzewamy kilka łyżek oliwy z oliwek. Na gorącą oliwę wsypujemy suchy ryż, mieszamy dokładnie i smażymy na patelni przez 5-6 minut. Po tym czasie ziarna ryżu powinny zmienić kolor na słomkowy i jasnobrązowy. Dolewamy bulionu tylko w takiej ilości, aby przykrył on ryż. Po całkowitym odparowaniu ryż zalewamy białym winem. I tak na przemian. Po kilku turach dodajemy szafran oraz doprawiamy solą.

W międzyczasie szykujemy pozostałe składniki. Filet z kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę. Z krewetek usuwamy ogonki. Czerwoną paprykę i białą cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy.

Odsuwamy ryż na boki patelni, na środek dodajemy nieco oliwy i umieszczamy po kolei kurczaka oraz warzywa: paprykę, cebulę i posiekany czosnek i podlewamy bulionem. Postawiamy na 2-3 minuty. Po ty czasie mieszamy, doprawiając papryką słodką, ostrą, kurkumą i czosnkiem granulowanym.

Pora na krewetki, a po nich na konserwowy groszek i kukurydzę. Całość mieszamy. Na sam koniec dodajemy mozzarellę, pokrojoną w plastry słodką papryczkę, kawałki cytryny, pietruszkę. Doprawiamy pieprzem oraz odrobiną oliwy z oliwek.

Paelle tradycyjnie podajemy na patelni.