4 os.
25 min
Łatwe
3.20 zł / os.
Paluchy z ciasta francuskiego
Składniki przepisu
1 arkusz ciasta francuskiego Go Tove
1 jajko L Marysia
2 łyżki mleka 3,2% Mleczna Polana
50 g sera żółtego w kawałku
1 łyżeczka papryki ostrej Na Szlaku Smaku
sos meksykański Na Szlaku Smaku, do podania
sos czosnkowy Na Szlaku Smaku, do podania
Przygotowanie przepisu

Piekarnik nagrzej do temperatury 180oC. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Jajko wbij do miski. Następnie wlej mleko, wsyp paprykę ostrą i dokładnie wymieszaj.

Ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Arkusz ciasta francuskiego rozwiń i pokrój wszerz na 12 równych pasków. Następnie za pomocą pędzelka posmaruj każdy pasek roztrzepanym jajkiem. Każdy pasek chwyć za oba końce i skręć w przeciwnych kierunkach tak, aby powstała sprężynka. Paluchy układaj na blaszce i posyp startym serem.

Blaszkę z paluchami wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut.

Gotowe paluchy podawaj z sosem meksykańskim i czosnkowym.