4 os.
140 min
Średnie
1.80 zł / os.
Panna cotta jogurtowa
Składniki przepisu
Jogurt naturalny Mleczna Polana, 250 ml/ 250 g
Żelatyna Marysia, 1 łyżka/ 8 g
Śmietanka 30% Marysia, 250 ml/ 240 g
Cukier, 5 łyżek/ 60 g
Truskawka homogenizowana, 140 g
Przygotowanie przepisu

Żelatynę wsyp do miseczki, dodaj 2 łyżki wody, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Do rondelka wlej połowę śmietanki oraz dodaj cukier. Podgrzewaj na małym ogniu i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Gorącą śmietankę zestaw z ognia i dodaj do niej namoczoną żelatynę. Dokładnie wymieszaj i przestudź.

Resztę śmietanki ubij mikserem. Do ubitej śmietanki dodaj jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj. Na końcu wlej wystudzoną śmietankę z żelatyną. Wymieszaj masę i przelej do prostokątnego pojemnika. Deser wstaw do lodówki na około 2-3 godziny. W tym czasie krem stężeje. Za pomocą metalowego ringu wykrój porcje deseru. Deser podawaj polany homogenizowaną truskawką i udekorowany nitkami karmelu.