4 os.
20 min
Łatwe
20.00 zł / os.
Pappardelle z boczkiem i suszonymi pomidorami
Składniki przepisu
400 g makaronu pappardelle Pasta La Vista
200 g boczku surowego wędzonego Rzeźnik Szymon
4 łyżki suszonych pomidorów Zaczarowany Ogród
100 g przecieru pomidorowego Zaczarowany Ogród
200 g pomidorków koktajlowych
2 łyżki kaparów
2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
50 ml białego wina
100 g parmezanu
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżka oleju rzepakowego Marysia
sól, szczypta do smaku
pieprz, szczypta do smaku
Przygotowanie przepisu
Boczek pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej i smaż boczek na złoty kolor. Dodaj starty czosnek i krótko przesmaż. Dodaj białe wino, posiekane suszone pomidory, przecier pomidorowy i gotuj 4-5 minut. W międzyczasie ugotuj w osolonej wodzie makaron al dente. Zachowaj ok. 50 ml wody z gotowania makaronu. Do gotowego sosu dodaj pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i kapary. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, rozrzedź go wodą z gotowania makaronu. Sos zamieszaj i gotuj 1-2 min. Na koniec dopraw solą i pieprzem i dodaj do sosu makaron i posiekaną natkę pietruszki. Makaron podawaj z tartym parmezanem.