4 os.
40 min
Łatwe
3.50 zł / os.
Papryka faszerowana
Składniki przepisu
4 papryki
200 g mięsa z indyka
100 g ryżu Marysia
300 g mieszanki meksykańskiej Go Tove
2 jajka
3 łyżki oliwy Philosophie
2 szczypty chili
1 łyżeczka curry Na Szlaku Smaku
szczypta soli
szczypta pieprzu Na Szlaku Smaku
Przygotowanie przepisu
Papryki opal na gazie lub palniku. Gdy warzywa będą miały ciemny kolor, zawiń je w folię aluminiową (pozostaw ok. 10 min). Po czasie „sok” z folii przelej do miski, a paprykę obierz ze skóry, odetnij wieczko (pozbądź się gniazd nasiennych i „środka”). Na patelni rozgrzej tłuszcz, przesmaż pokrojonego w 1 cm kawałki indyka na złoty kolor. Po ok 3 min dorzuć warzywa meksykańskie, a po kolejnych dwóch ryż (ugotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Całość delikatnie mieszaj, w międzyczasie przypraw i wbij jajko oraz wlej sok z papryki. Uzyskaną masą nafaszeruj papryki i wstaw do nastawionego na 180 stopni piekarnika. Zapiekaj 16 – 17 minut.