Bakłażany myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie plastry ok. 0,5cm grubości. Jeśli bakłażany są młode, nie mają w sobie goryczy, oznacza to że nie musimy ich solić i odstawiać na dłuższy czas. Danie możemy przyrządzić od razu.
Teraz zajmiemy się panierowaniem plastrów bakłażana. Do jednej miski wbijamy jajka, dodajemy sól, pieprz oraz odrobinę mąki, mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy parmezan i bułkę tartą.
Na patelnię wlewamy 1cm oleju, czekamy aż się rozgrzeje. W tym czasie panierujemy bakłażany. Najpierw w jajku ,a później w wymieszanym parmezanie z bułką tartą. Plastry smażymy partiami po ok. 3 minuty z każdej strony, aż panierka będzie zarumieniona.
Sos pomidorowy: w garnku na oliwie smażymy drobno posiekaną szalotkę. Dodajemy czosnek, pomidory krojone, przyprawę gruboziarnistą do dań kuchni włoskiej, oregano, bazylię oraz pietruszkę.
Do naczynia żaroodpornego nakładamy parę łyżek sosu. Następnie układany plastry bakłażana, posypujemy parmezanem i tak na zmianę. Na samej górze ma znaleźć się parmezan. Wkładamy danie do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 25-30 minut.
Można podawać!!!