 
  4 os.
 30 min
 Łatwe
 3.10 zł / os.
          Parzucha z młodej kapusty
        
Składniki przepisu
 
            150 g boczku wędzonego Rzeźnik Szymon
            
            1 główka młodej kapusty
            
            4 młode ziemniaki
            
            3 marchewki
            
            1 cebula
            
            4 gałązki natki pietruszki
            
            1,5 l bulionu warzywnego
            
            2 łyżki oliwy z oliwek Philosophie
            
            3 liście laurowe Na Szlaku Smaku
            
            8 ziarenek ziela  angielskiego Na Szlaku Smaku
            
            pieprz czarny Na Szlaku Smaku, do smaku
            
            sól, do smaku
            
Przygotowanie przepisu
 Kapustę obierz z wierzchnich liści, przekrój na ćwiartki, wykrój głąb i pokrój w grubą kostkę. Ziemniaki i marchew obierz i pokrój w kostkę.
Boczek pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy i przez 1-2 minuty przesmaż na niej boczek. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż razem przez 2 minuty. Po tym czasie dodaj marchew i ziemniaki. Zamieszaj i zalej bulionem. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadź zupę do wrzenia i dodaj do niej kapustę. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Gotową zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z siekaną natką pietruszki.