4 os.
30 min
Łatwe
3.10 zł / os.
Parzucha z młodej kapusty
Składniki przepisu
150 g boczku wędzonego Rzeźnik Szymon
1 główka młodej kapusty
4 młode ziemniaki
3 marchewki
1 cebula
4 gałązki natki pietruszki
1,5 l bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy z oliwek Philosophie
3 liście laurowe Na Szlaku Smaku
8 ziarenek ziela angielskiego Na Szlaku Smaku
pieprz czarny Na Szlaku Smaku, do smaku
sól, do smaku
Przygotowanie przepisu
Kapustę obierz z wierzchnich liści, przekrój na ćwiartki, wykrój głąb i pokrój w grubą kostkę. Ziemniaki i marchew obierz i pokrój w kostkę.
Boczek pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy i przez 1-2 minuty przesmaż na niej boczek. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż razem przez 2 minuty. Po tym czasie dodaj marchew i ziemniaki. Zamieszaj i zalej bulionem. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadź zupę do wrzenia i dodaj do niej kapustę. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Gotową zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z siekaną natką pietruszki.