4 os.
45 min
Łatwe
5.50 zł / os.
Paszteciki francuskie z białą kiełbasą
Składniki przepisu
600 g białej surowej kiełbasy
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
2 bułki
250 g pieczarek
1 por
2 łyżki masła ekstra
1 łyżka kminku mielonego
Białko jajka
Szczypta czarnuszki
Pieprz i sól do smaku
Przygotowanie przepisu

Farsz białej kiełbasy wyciągamy ze środka i przekładamy do miski. Doprawiamy niewielką ilością soli, pieprzu oraz łyżką kminku. Łączymy w jedną całość i odstawiamy na 10 minut.

Pieczarki i pora drobno kroimy. Patelnię rozgrzewamy z odrobiną masła. Dodajemy por, a kiedy się podsmaży, pieczarki i smażymy przez kolejne 7-8 minut. Pod koniec doprawiamy odrobiną soli i pieprzu i zestawiamy z ognia.

Na blacie lub stolnicy rozwijamy ciasto francuskie. Na cieście układamy równomierną warstwę pora z pieczarkami, a nią farsz kiełbasiany. Z wierzchu posypujemy czarnuszką i delikatnie zwijamy w roladę.

Koniec smarujemy białkiem i łączymy. Następnie białkiem smarujemy wierzchnią część ciasta i obficie posypujemy sezamem. Kroimy na ok 5 cm szerokości paszteciki.

Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem i układamy w nim paszteciki.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 25 minut.

Paszteciki idealnie będą pasowały jako dodatek do żurku, barszczu białego lub podane z sosem chrzanowym.