Farsz białej kiełbasy wyciągamy ze środka i przekładamy do miski. Doprawiamy niewielką ilością soli, pieprzu oraz łyżką kminku. Łączymy w jedną całość i odstawiamy na 10 minut.
Pieczarki i pora drobno kroimy. Patelnię rozgrzewamy z odrobiną masła. Dodajemy por, a kiedy się podsmaży, pieczarki i smażymy przez kolejne 7-8 minut. Pod koniec doprawiamy odrobiną soli i pieprzu i zestawiamy z ognia.
Na blacie lub stolnicy rozwijamy ciasto francuskie. Na cieście układamy równomierną warstwę pora z pieczarkami, a nią farsz kiełbasiany. Z wierzchu posypujemy czarnuszką i delikatnie zwijamy w roladę.
Koniec smarujemy białkiem i łączymy. Następnie białkiem smarujemy wierzchnią część ciasta i obficie posypujemy sezamem. Kroimy na ok 5 cm szerokości paszteciki.
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem i układamy w nim paszteciki.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 25 minut.
Paszteciki idealnie będą pasowały jako dodatek do żurku, barszczu białego lub podane z sosem chrzanowym.