4 os.
45 min
Łatwe
2.25 zł / os.
Pasztet z fasoli
Składniki przepisu
1 cebula
2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
1 jabłko Zaczarowany Ogród
¼ pęczka natki pietruszki
2 puszki białej fasoli konserwowej Zaczarowany Ogród
2 kromki pieczywa tostowego pszennego Wypiekarnia i Ciachownia
1 łyżeczka majeranku Na Szlaku Smaku
½ szkl. oleju rzepakowego Marysia
chrzan z żurawiną Zaczarowany Ogród, do podania
sól, pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
Przygotowanie przepisu

Piekarnik nagrzej do 160oC. Foremkę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Jabłko obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę. Czosnek obierz i pokrój w plasterki.

Na patelni rozgrzej połowę oleju i wrzuć na nią cebulę. Smaż na małym ogniu przez 2-3 minuty. Następnie dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę. Po tym czasie dodaj jabłko i majeranek. Smaż całość przez 3 minuty.

Fasolkę odsącz z zalewy na sitku i przełóż do miski. Do fasoli dodaj pokrojone pieczywo tostowe, podsmażoną cebulę z jabłkiem oraz resztę oleju. Za pomocą blendera zmiksuj zawartość miski na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Masę przełóż do foremki, wygładź wierzch i wstaw do piekarnika. Piecz pasztet przez 30 minut. Gotowy pasztet wystudź i wyjmij z formy.

Pasztet z fasoli podawaj z natką pietruszki i chrzanem.