Filet z piersi kurczaka po oczyszczeniu z przerostów i błonek kroimy na mniejsze kawałki. Podudzia pozbawiamy kości i kroimy na pół. Serca kroimy na połówkę. Oczyszczamy wątróbkę, kroimy na mniejsze kawałki. Na gorącą patelnię z dodatkiem oleju wrzucamy serca, filet z piersi i mięso z podudzia i wątróbkę.
Bułki kroimy na kawałki i zalewamy ciepłą wodą.
Warzywa kroimy na kawałki, dodajemy do podsmażonego mięsa i mieszamy. Następnie doprawiamy: majerankiem, czosnkiem, pieprzem ziołowym, pieprzem kolorowym. Ponownie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem, aby delikatnie dusiło się przez ok. 40 minut. Po tym czasie zestawiamy z ognia, zdejmujemy przykrywkę i pozostawiamy do przestygnięcia.
Ubijamy trzy białka z odrobiną soli na sztywno.
Mięso z warzywami mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy namoczoną bułkę, którą wcześniej odciskamy z nadmiaru wody oraz 3 żółtka, gałkę muszkatołową, kapary, pokrojone na drobne paski suszone pomidory i suszoną żurawinę. Mieszamy. Na końcu dodajemy trzy posiekane ząbki czosnku i raz jeszcze mieszamy.
Na końcu do masy pasztetowej dodajemy partiami ubitą pianę z białek, po każdej z porcji mieszając. Powinniśmy uzyskać pulchną i miękką konsystencję. Jeśli jest zbyt wodnista, dodajemy bułkę tartą do uzyskania pożądanego efektu. Jeśli masa jest zbyt twarda, dodajemy nieco oleju.
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Następnie uzupełniamy masą.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 80-90 minut w opcji góra-dół.
Pasztet po wyjęciu z piekarnika powinniśmy pozostawić na przynajmniej 2-3 godziny.