4 os.
30 min
Średnie
8.80 zł / os.
Penne z kurkami
Składniki przepisu
1 opakowanie makaronu penne pełnoziarnistego Pasta La Vista
500 g kurek
1 cebula
4 gałązki natki pietruszki
200 ml śmietany UHT 18% Mleczna Polana
2 łyżki masła ekstra 82% Mleczna Polana
4 łyżki tartego parmezanu
150 ml białego wina
2 łyżki oliwy z oliwek Philosophie
pieprz
sól
Przygotowanie przepisu
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Kurki oczyść, opłucz i pokrój na mniejsze części. Makaron penne ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej oliwę oraz masło i wrzuć na nią posiekaną cebulę. Smaż cebulę przez 3 minuty, a następnie dodaj do niej kurki i smaż kolejne 3-4 minuty. Na patelnię wlej białe wino i zredukuj. Następnie wlej śmietankę, doprowadź do wrzenia i dodaj ugotowany makaron.
Zawartość patelni zamieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Makaron podawaj z tartym parmezanem i świeżo posiekaną natką pietruszki.