4 os.
30 min
Łatwe
6.95 zł / os.
Penne z pesto i pieczarkami
Składniki przepisu
1 opakowanie makaronu penne Pasta La Vista
200 ml śmietany UHT 18% Mleczna Polana
4 łyżki startego parmezanu
500 g pieczarek Zaczarowany Ogród
2 cebule
1 cytryna
50 g rukoli
190 g zielonego pesto
200 ml białego wina
2 łyżki miodu lipowego Zaczarowany Ogród
7 łyżek oliwy z oliwek Philosophie
pieprz czarny mielony Na Szlaku Smaku
sól, do smaku
Przygotowanie przepisu

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki opłucz i pokrój w półplasterki. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Zachowaj część wody z gotowania makaronu.

Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy i wrzuć na nią posiekaną cebulę. Smaż cebulę przez 3 minuty, a następnie całą zawartość patelni przełóż do miseczki. Na tę samą patelnię wrzuć pieczarki i smaż je przez ok. 5 minut. Do usmażonych pieczarek dodaj cebulę oraz białe wino. Doprowadź wino do wrzenia i redukuj przez 1-2 minuty. Następnie dodaj pesto, śmietankę oraz ugotowany makaron. Zamieszaj dokładnie, dopraw do smaku solą i pieprzem. W miseczce wymieszaj łyżkę wody z gotowania makaronu, miód, sok wyciśnięty z cytryny i 3 łyżki oliwy. Do sosu dodaj rukolę, delikatnie przemieszaj.

Makaron podawaj z tartym parmezanem i sałatką z rukoli.